Paint It Black

Zwart kleedt af. Dat weet bijna iedereen. En je ziet er minder snel vlekken op dan bij lichtere kleding. Maar zwart doet nog zoveel meer. In negatieve zin doet het denken aan de dood, rouw en het kwaad. Maar er zijn ook vele positieve kanten aan deze kleur:

 

Elegantie en Functionaliteit

Om maar even in kledingstijl te blijven: een simpel zwart jurkje straalt elegantie uit. Zwarte badkamers laten je even denken dat je in een hotel bent.  En de kleur wordt niet voor niks gebruikt in de logo’s van Chanel en Dior.

Voor de geboortekaartjes van Lotte en Pepijn wilden hun ouders iets elegants, ongebruikelijks en brutaals. Een geboortekaartje met zwart als basiskleur, zou dat kunnen? We hebben het gewoon gedaan!

 

 

En hier zie je ook gelijk de functionaliteit van zwart. In termen voor vormgevers is zwart een wijkende kleur. Daar bedoel ik mee dat het de ruimte geeft aan andere kleuren. Ook al zijn die in veel mindere mate aanwezig. Zwart staat als het ware zijn aandacht af aan andere kleuren. In dit geval hardroze voor Lotte en hemelsblauw voor Pepijn.

 

Maar helemaal zwart is ook geen probleem. Voor een netwerk van een steeds groeiende groep vrienden die geregeld bijpraten onder het genot van een biertje en een goed stukje muziek heb ik een logo ontwikkeld in het zwart van vinyl. Voor dit vrij hippe gezelschap past het stijlvolle zwart goed. Én door het gebruik van maar één kleur is het logo ook makkelijk op een T-shirt te drukken.

 

Kracht, autoriteit en formaliteit

Zwart straalt kracht en autoriteit uit. Maar ook formaliteit. Denk maar aan een zwart pak, dat straalt weinig gezelligs uit en des te meer formaliteit en autoriteit. Helemaal als diegene dan ook nog in een zwarte zakenauto stapt.

Vanwege de naam van de software waarmee C-Musketeers zich bezig houdt, Carbon Black, lag het gebruik van zwart in het logo hier voor de hand. Daarbij is het wel een fijne bijkomstigheid dat zwart geassocieerd wordt met kracht, professionaliteit en autoriteit. In dit geval autoriteit op het gebied van kennis.

 

Dus mocht je nog twijfelen over een kleur voor de badkamer: schilder ’m maar zwart!

 

 

Met dank aan Lieve Lies Marketing
‘Paint It Black’ is de titel van een songtekst van The Rolling Stones.
Headerfoto door Saxon White op Unsplash