And It Was Called Yellow

Het is misschien wat moeilijk voor te stellen met deze druilerige zomer, maar beeld je een warme zomerdag in. De zon staat hoog aan de hemel en straalt zijn gele stralen op je huid. Je hebt het warm en wilt graag een slok water uit die kan met dat gele citroentje erin. Je hoort overal geroezemoes, want iedereen is buiten: in parken, op straat of gewoon in de achtertuin met de mooi bloeiende gele zonnebloemen tegen de schutting aan. Er wordt volop gelachen en ge-bbq-ed. Op alle terrasjes stroomt het gele goud rijkelijk. De nieuwsgierige zonnestralen laden iedereen weer op. Mensen vieren feest en gaan nog lang niet slapen.

Zonnig

Geel straalt. Geel is de zon, zomer en vrolijkheid. Geel trekt de aandacht, juist omdat het zo’n lichte kleur is. Denk maar aan je gele zomer-outfit. Wie draait daar nou niet zijn hoofd voor om.

Zonnig is ook de reden dat ik geel heb gebruikt in het logo van TomSolar: een vriendelijke, extraverte zzp’er, die zonnepanelen op je huis legt. De kleur is erg prominent aanwezig in de huisstijl en zorgt ervoor dat Toms merk goed opvalt.

logo met de tekst 'TomSolar', met prominent geel en blauw klerugebruik

Rode samenwerking

Samen met rood heeft geel een speciale rol: je nog meer laten kopen! Geel trekt je aandacht en is plezierig. Rood laat je impulsaankopen doen. Deze twee triggers samen, vooral als sticker met een tekst als ‘2+1 gratis’ of ‘nu voor maar €1,-’ laten je nog net even wat extra’s in je winkelmandje leggen.

Gevaar

Samen met zwart is geel ook een waarschuwing. Zit je lekker op die zomerse dag in je tuin en hoor je overal gezoem. Dan is het toch verstandiger om die vliegende beestjes met hun geel-zwarte strepen op je zonnebloem niet aan te raken. Ze geven met deze kleuren namelijk aan dat ze gevaarlijk zijn, dat ze je gaan steken als je niet oppast. Wij mensen hebben dit patroon overgenomen om aan te geven dat iets gevaarlijk is. Zoals bijvoorbeeld bij waarschuwingstekens voor elektriciteit of het waarschuwingsteken voor radioactieve straling.

Rijkdom

Als je het geel wat donkerder maakt, wordt het wat warmer en vriendelijker. Het gaat een beetje neigen naar oranje of bruin. En daar kun je dan weer goudgeel in zien, wat rijkdom weergeeft. En over rijkdom gesproken: ‘Ober, doe mij nog maar zo’n goudgele rakker!’

 

Met dank aan Lieve Lies Marketing
Headerfoto door Denys Nevozhai op Unsplash
‘And It Was Called Yellow’ is een zin van een songtekst van Coldplay