16 mei 2023

Cursus Adobe Illustrator en InDesign voor wetenschappelijke doeleinden

Je afstudeerscriptie schrijven is één, maar hoe laat je ‘m de aandacht trekken? Als je op wilt vallen in de wetenschap, dan kan dat met een goed begrip van esthetiek en design. Deze cursus leert je er alles over.

Deze cursus focust op de behoeften van Masterstudenten en (vroege) promovendi. Je leert Adobe Illustrator en Adobe InDesign te combineren om prachtiger wetenschappelijke illustraties en lay-outs te maken.

Vanaf het eerste begin leer je de software gebruiken, in een praktische, hands-on manier. Je maakt begrijpelijke afbeeldingen en opvallende publicaties van hoge kwaliteit, zowel digitaal als in druk. Je leert hoe je een pagina of poster indeelt, en hoe je InDesign kunt gebruiken om het creëren van een meerbladig document makkelijk te maken.

Op een relaxte en makkelijke manier krijg je controle over alle tools die je nodig hebt om je figuren en publicaties boven het niveau van Word, Biorender, Paint.net en PowerPoint uit te tillen.

Meer dan oefenen

Je leert niet alleen praktisch. We gaan het ook hebben over typografie, kleur, en compositie, en hoe je die aspecten effectief in je werk toe kunt passen. How trek je aandacht. Hoe houd je die aandacht vast, en hoe focus je je lezer op de kern van je boodschap. Vertel over je research in een precieze, professionele en vooral aantrekkelijke manier.

De focus van deze cursus is op gebruik van design in een wetenschappelijke omgeving. De sfeer is open en informeel, en je input is meer dan welkom. De cursus is specifiek bedoeld voor Masterstudenten, en helpt hen heel specifiek op weg met het vormgeven van hun afstudeerscriptie.

Zowel online als offline beschikbaar.

 

Feiten op een rij

 • voor Masterstudenten of promovendi in de (exacte) wetenschap
 • 9 sessies van anderhalf uur (met een korte pauze), twee sessies per week
 • opdrachten om tussen de sessies mee te oefenen
 • totale tijdsinvestering 26 à 30 uur
 • geen voorkennis nodig, dit is een beginnerscursus
 • online: in groepen van 1 tot 12 deelnemers
 • offline (in-company): groepen van 4 tot 16 deelnemers
 • neem zelf een laptop mee waar Adobe Illustrator en Adobe InDesign op zijn geïnstalleerd
 • slides en beknopte samenvatting van de praktijk zijn beschikbaar als .pdf na iedere sessie
 • geen andere materialen noodzakelijk — maar het helpt enorm als je al materiaal voor je afstudeerscriptie hebt liggen
 • beschikbaar in het Nederlands of het Engels

Deze cursus is (in het Engels) beschikbaar als onderdeel van het Masters programma van de Graduate School of Life Sciences van de Univestiteit Utrecht. Ben je een student aan de UU, dan is het een goed idee om na te gaan of je de cursus daar kunt volgen. Je krijgt er daar namelijk ook nog studiepunten voor!