Cursus Adobe Illustrator en InDesign voor wetenschappelijke doeleinden

Je afstudeerscriptie schrijven is één, maar hoe laat je ‘m opvallen? Als je aandacht wilt trekken in de wetenschap, dan is deze cursus voor jou. Je leert alles over het nut van design en zaken mooier maken.

Deze cursus richt zich op Masterstudenten en (vroege) promovendi. Je leert Adobe Illustrator en Adobe InDesign te combineren om professionele wetenschappelijke illustraties en lay-outs te maken.

Vanaf het eerste begin leer je de software gebruiken, op een praktische, open manier. Je maakt begrijpelijke afbeeldingen en opvallende publicaties. Die kun je dan gebruiken in druk én op het beeldscherm. Je leert hoe je een pagina of poster indeelt, en hoe je InDesign kunt gebruiken om lange documenten makkelijk op te maken.

Op een ontspannen en makkelijke manier krijg je grip op alle tools die je nodig hebt om je figuren en publicaties beter te maken dan alles wat je kunt maken Word, Biorender, Paint.net of PowerPoint.

Meer dan oefenen

Je leert niet alleen door te doen. We gaan het ook hebben over typografie, kleur, en compositie. Je leert meteen hoe je die in je werk kunt gebruiken. Hoe trek je aandacht. Hoe houd je die aandacht vast, en hoe stuur je je lezer naar de kern van wat je wilt vertellen. Presenteer je research in een precieze, professionele en aantrekkelijke manier.

Deze cursus is bedoeld voor wetenschappers en studenten. Dat zegt niets over de sfeer: die is open en ontspannen. Denk vooral actief mee! De cursus is vooral bedoeld voor Masterstudenten. Met deze cursus ben je en heel eind op weg met het vormgeven van je afstudeerscriptie.

Ik geef deze cursus offline en online.

 

Snelle info

 • voor Masterstudenten of promovendi in de (exacte) wetenschap
 • 9 sessies van anderhalf uur (met een korte pauze), twee sessies per week
 • opdrachten om tussen de sessies mee te oefenen
 • je bent zo’n 26 à 30 uur bezig, met de opdrachten meegerekend
 • geen voorkennis nodig, als je met een computer om kunt gaan, weet je genoeg
 • online: één op één of in een groep tot twaalf deelnemers
 • offline (bij jullie op kantoor): groepen van vier tot zestien deelnemers
 • neem zelf een laptop mee waar Adobe Illustrator en Adobe InDesign op staan
 • je krijgt de slides en korte samenvatting van de praktijk als .pdf na iedere sessie toegemaild
 • geen andere materialen nodig — maar het helpt enorm als je al tekst en figuren voor je afstudeerscriptie hebt liggen
 • beschikbaar in het Nederlands of het Engels

Deze cursus is (in het Engels) beschikbaar als onderdeel van het Masters programma van de Graduate School of Life Sciences van de Univestiteit Utrecht. Ben je een student aan de UU, dan is het een goed idee om na te gaan of je de cursus daar kunt volgen. Je krijgt er daar namelijk ook nog studiepunten voor!