Van alle onderdelen van mijn werk is logo-ontwerp toch wel mijn grootste passie. Ik houd er van om de tijd nemen om diep op een concept in te gaan en uit te vinden hoe ik dat het beste kan visualiseren.
Bij de opdracht voor het logo van bid72 kon ik deze passie combineren met een andere: die voor bridge. Ik speel al heel wat jaartjes bridge bij een club. Indirect via die club kwam bid72 op mijn pad: een app-in-ontwikkeling, die bridgers in staat stelt om het bieden te oefenen met anderen.
- logo-ontwerp bid72
- logo-ontwerp bid72 grijswaarden
- logo-ontwerp bid72 diapositief
Onderscheidend logo-ontwerp
Het vinden van een goed logo-concept is vaak lastig. Veel voor de hand liggende vormen zijn misschien al gebruikt, of zijn gewoon niet geschikt voor het logo. Voor bid72 stelde ik bijvoorbeeld een ontwerp voor, dat bij nader inzien bleek te lijken op het logo van de Nederlandse Bridge Bond. Het week genoeg af, maar echt blij was ik er niet mee. Een logo moet onderscheidend zijn binnen zijn doelgroep.
Gelukkig verliep dit logo-ontwerp een beetje ’typisch Bakabaka’: nadat ik de eerste drie concepten had gepresenteerd én nadat de opdrachtgever er één had gekozen, kreeg ik een ingeving voor een nieuw concept. Ik stuurde een snelle mail met een paar mogelijke kleurstellingen en lettertypen. De mensen van bid72 waren het met mij eens: deze moest het worden!
Karakteristieke vormen
In fysiek bridge gebruiken spelers een zogenaamde ‘bidding box’ om hun biedingen mede te delen. Dat in plaats van ze uit te spreken. Dat voorkomt dat je met intonatie méér informatie weggeeft dan toegestaan. In zo’n biedbak zitten biedkaarten, die erg lijken op kleine tabbladen. Die van het bod ‘pas’, veel gebruikt, is groen. Die van 7 Sans atout, het hoogst mogelijke bod, is vaak wit met zwarte tekst.
De twee vormen in het logo verwijzen naar deze biedkaarten. De vorm is heel karakteristiek: iedere bridger zal ze herkennen.
Vaak heb ik het gevoel dat ik vormen niet ontwerp, maar dat ik ze ontdek.
Logo-ontdekking in plaats van logo-ontwerp
Vaak zeg ik niet dat ik vormen ‘ontwerp’, maar meer dat ik ze ‘ontdek’. Als je met bepaalde logica schetst en ontwerpt, ontdek je hoe vormen combineren. Bij logo-ontwerp is dit helemaal het geval. Ik leg de vormen in mijn logo’s vaak een strakke logica op. Beperkingen scheppen creativiteit.
Zo ontdekte ik in dit logo dat de twee vormen bijna letters zijn: een b en een d. Toen ik ze liet overlappen, vormde die overlap een soort ‘i’. B, i en d; ‘bid’.
Ontdekkingen als deze maken me blij en overtuigen me dat ik het juiste concept heb gevonden. Dit soort ontdekkingen wakkeren mijn passie alleen maar aan.