e-book design voor fluitend bloggen
4 augustus 2016

E-book design: Fluitend Bloggen

Bloggen is eigenlijk best eng. Eigenlijk heb ik geen idee hoe ik mijn verhaal moet vertellen. Hoe ik moet beginnen. Heb jij dat ook bij jouw blog? Je wilt wel regelmatig een artikel publiceren, maar het daadwerkelijk schrijven… *huiver*.

Anneke Laverman van Puntann schreef een e-book dat je ermee helpt: ‘Fluitend Bloggen’.

E-book design

Voor de vormgeving van dat e-book schakelde Anneke Bakabaka Design in. Anneke en ik hebben al vaker samengewerkt, ik maakte bijvoorbeeld ook haar website. We weten goed wat we aan elkaar hebben. Ik kan bij Anneke gewaagde voorstellen doen voor de vormgeving en zij kan daar directe kritiek op geven. Soms gaat dat hard tegen hard, en dat schept alleen maar duidelijkheid.

Zo ook voor dit e-book design. Anneke was erg enthousiast over mijn idee om grote iconen te gebruiken. Ze had niet verwacht dat ik ze zó groot zou maken dat ze achter de tekst zouden doorlopen, in plaats van alleen er naast. Met een stevige discussie kwamen we op een mooie middenweg terecht.

Icoonontwerp

De iconen zijn nog steeds prominent aanwezig in dit e-book design. Iconen zijn mijn nieuwe liefde. Het is een gave uitdaging om met een eenvoudige afbeelding een heel concept weer te geven. Dat begint met brainstormen en schetsen—gewoon met potlood op papier. Voor ieder icoon probeer ik van alles uit. Papier is mijn brainstormplek: niets is te dol. Heerlijk is dat, jezelf de vrijheid gunnen en niet oordelen. Gewoon gaan.

Met de concepten die ik goed vind, ga ik verder. Soms is dat schets nummer drieëntwintig, maar ook wel eens schets nummer drie. Heel af en toe is het in één keer raak! Ik scan de schets in en trek hem over in Adobe Illustrator.

Ik ben pas tevreden als de kleine details juist zijn. Ik vind ze belangrijk en besteed er veel aandacht aan.

Daar komt het aspect aan bod dat ik het leukste vind: de kleine details. Ik ben pas tevreden als die juist zijn. Denk daarbij aan de onderlinge afstand van vormen, of dat de krommingen vloeiend verlopen. Dingen die symmetrisch lijken, moeten dat ook zijn. In die details kan ik me helemaal verliezen. Ik vind ze belangrijk en besteed er veel aandacht aan.

Fluitend bloggen!

Anneke had gelijk toen ze opmerkte dat de iconen in Fluitend Bloggen van de tekst kunnen afleiden. Om dat tegen te gaan, heb ik de tekst heel veel witruimte gegeven. Er staat op elke pagina relatief weinig tekst. Daardoor gaat je aandacht snel naar de tekst die er wèl staat. Zo verdubbelde het aantal pagina’s in het e-book design!

De indeling wordt er luchtig en licht door. Met ruime aandacht voor de tekst, de iconen op het tweede plan. Een rustig en beperkt kleurenpalet maakt het e-book design af.

En de inhoud? Daar kan ik alleen maar positief over zijn. Om dit artikel te schrijven, heb ik het e-book nog eens doorgenomen en… het werkt! Op een vrolijke, makkelijke manier vertelt Anneke je hoe je fluitend kunt bloggen. In zeven stappen krijg je de juiste schrijfmindset. Met grote, verduidelijkende iconen op de achtergrond.

Bloggen is helemaal niet eng!

Nieuwsgierig geworden naar de inhoud van ‘Fluitend Bloggen’? Download het e-book op Annekes website!