In de oude Griekse mythologie is twaalf een belangrijk getal. Er waren twaalf goden op Olympos, twaalf Titanen en Herakles deed twaalf werken. En dit zijn maar een paar voorbeelden.
Ik was aan het spelen met Adobe Illustrator, en had een systeem gemaakt waar alles wat ik tekende, twaalfvoudig symmetrisch werd gekopieerd. Dit leverde boeiende, bloemvormige plaatjes op. Perfect om mythologische namen aan te geven. De eerste was ‘Medusa’, en van daar af werden het allemaal vrouwennamen.
Het bleef niet bij twaalf. Dit was een tof speeltje, en ik maakte iedere dag wel een variant. Eerst op een witte achtergrond, maar later ook op gekleurde vlakken. In Illustrator kun je heel uitgebreid met kleuren spelen, en dat paste perfect bij dit project.
Uiteraard was het machtig om bij iedere obscure naam de boeken (lees: Wikipedia) in te duiken om te achterhalen waar deze (half)godin weer een personificatie van was. Of door wie ze werd vereerd, en wiens dochter of moeder ze was volgens de verhalen. Al deze weetjes vind je terug in mijn Instagram posts.
In de Griekse mythen spelen vaak groepen zusters een rol. Niet alleen Hera, Demeter en Hestia zijn volle zussen, maar ook de Erinyen (drie), Hesperiden (vier) en Pleiaden (zeven) zijn gezusters. Van een paar van deze groepen maakte ik bloemvormen, met een overeenkomend kleurpalet.
Erinyen
Hesperiden
Pleiaden
Het systeem en de kleurmethode die ik gebruik, maakt de vormen grotendeels symmetrisch. Er zijn wat afwijkingen, waarbij sommige vormen duidelijk van kleurintensiteit verschillen in één van de ‘bloembladen’. Elektra (hierboven) en Erato (hieronder) zijn voorbeelden.
Variatie?
Op een gegeven moment besloot ik de serie af te ronden op een mooi rond getal. Omdat ’twaalf’ zo belangrijk was, leek 144 een logisch aantal: twaalf maal twaalf. Er waren genoeg mythologische namen, maar… was er nog genoeg variatie in de vormen te vinden? Wat als ik dezelfde symmetrie toepaste op een ander aantal?
Mijn systeem liet zich makkelijk ombouwen naar een negenvoudige symmetrie. Maar hoe zou ik deze beelden noemen? Mijn eerste impuls was vrouwen uit de Noorse sagen, de andere bekende Europese mythologie. Alsof ik het had gepland, bleek dat negen hét centrale getal was in de Noorse sagen.
De wereldboom Yggdrasil heeft negen werelden, Heimdall had negen moeders (vraag me niet hoe dat werkte) en Odin verhing zichzelf aan Yggdrasil voor negen nachten. Negen, dus.
Twaalf maal negen is honderdenacht. Dat was een mooi aantal: na mythische dame nummer 108 vond ik het mooi geweest.
Prints
Bevalt één van deze dames je? Weet dan dat je afdrukken kunt kopen. Laat me weten wie je favoriet is, en hoe groot ze moet zijn!