18 september 2015

Stockfoto tips

Hoe kom jij aan beeld om op je website te gebruiken? Neem je zelf foto’s, of gebruik je een beeldbank of stockfoto website? Van Maria Stratemeier van Zakelijk Duits en Anneke Laverman van Puntann kreeg ik de vraag om wat tips te geven over het gebruik van stockfoto’s. Bij dezen.

Zelf maak ik graag gebruik van Unsplash. Dit is een gelimiteerde collectie, maar hij is helemaal gratis en royalty-vrij.

Mooie stockfoto’s zijn vaak duurder

Als je het niet erg vindt om en paar euro’s te betalen voor een goede foto, dan raad ik iStockPhoto aan. iStock heeft een brede collectie met variërende prijzen. Je betaalt vooraf voor een aantal credits, die een jaar lang geldig blijven. Met die credits koop je licenties voor de foto’s.

Pas wel op: mooiere foto’s zijn vaak duurder.

Er zijn ook nog andere sites van vergelijkbare kwaliteit en prijs zoals Dreamstime, Fotolia en Shutterstock. Elk heeft zo zijn eigen prijsstellingen en abonnementen. Voor allen geldt dat je een licentie aanschaft voor de foto, en die maar beperkt mag gebruiken. Die beperkingen zijn per site verschillend, maar over het algemeen vrij ruim.

Populaire prodentsmiles

Eén heel belangrijke waarschuwing: pas op met hele populaire fotomodellen. Op verschillende sites zijn er modellen die op heel, heel veel foto’s terugkomen. Je wilt niet hetzelfde model met prodentsmile als ieder ander.

Het loont sowieso de moeite om in de zoekresultaten de eerste paar pagina’s over te slaan om te voorkomen dat je de populairste foto’s koopt.

Welke sites gebruik jij voor stockfoto’s? Zijn er belangrijke sites of tips die ik ben vergeten? Laat het weten in de comments!