18 september 2019

Je ontwerper en jij!

Ik wil maar een paar kleine wijzigingen aanpassen in mijn ontwerp en dan krijg ik gelijk een factuur voor een paar uur. Hoezo? Herken jij dit als marketeer? Vraag je je sowieso af wat je ontwerper doet in die paar uur? Je kan het net zo goed zelf even doen.

Vormgever Vincent geeft je hieronder 5 tips voor do-it-yourself:

1 | Overlopende regels

Ook al wil je soms maar een paar woorden veranderen, de zin kan veel langer worden en daardoor niet meer op de regel passen. En ook niet meer op de volgende. Die regel loopt vervolgens ook over en uiteindelijk moet je alle vervolgpagina’s aanpassen. Wat van te voren heel simpel lijkt, kan dus toch nog aardig wat werk opleveren.

2 | Huisstijl

Als ontwerper wil je het ontwerp graag consistent en professioneel houden. Soms zijn er achterliggende beperkingen die je als buitenstaander niet gelijk ziet. ‘Dan doe je het toch gewoon rood’ lukt niet altijd als deze kleur niet in de huisstijl blijkt te zitten. Oeps, was je dat even vergeten als opdrachtgever. Gelukkig helpt je ontwerper jou je huisstijl bewaken!

3 | Ademruimte

Nog zoiets belangrijks zijn witregels: Het logo moet groter van de baas, de witregels kunnen wel wat minder. Terwijl deze witregels een functie hebben. Ze geven aandacht aan wat er wel is. De lezer krijgt wat ademruimte tijdens het lezen van jouw boodschap. Houdt het als marketeer dus vooral bij de kern, bij die ene boodschap en niks anders!

4 | Stockfoto’s

De prijs van goeie stockfoto’s wordt vaak ook onderschat; die groeien niet aan een boom. Voor een goeie foto betaal je al snel tussen de 10 en honderden euro’s. Dat kan dus wel op je prijs drukken. Maar zijn vaak wel essentieel voor je materiaal.

5 | Workshop

Vincent geeft eind november een 1-daagse workshop ‘Creatief vormgeven’ waarbij hij je de basiskneepjes van het vak leert en waarbij je met je eigen materiaal aan de slag gaat. Interesse? Schrijf je dan nu in via dit formulier.

 

Dit is een gastblog van Liesbeth Berg-Meulenberg. Liesbeth werkt mee aan de ontwikkeling van de cursussen die Bakabaka Design geeft.

foto: Patrick Fore